piątek, 4 listopada 2011

Caprese (SAA)




Składniki:

4 pomidory
4 duże ziemniaki
ser mozarella
2 ząbki czosnku
oliwa
ocet winny
papryka słodka
oregano
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Ziemniaki kroimy w plastry i ok. 10 minut obgotowujemy na bardzo małym ogniu.
2. Pomidory kroimy w kostkę, skrapiamy je octem winnym i oliwą oraz delikatnie oprószamy papryką słodką, oregano, solą i pieprzem.
3. Podgrzewamy na patelni oliwę a następnie dodajemy do niej pokrojone drobno ząbki czosnku. Podsmażamy całość. Dodajemy ziemniaki i obsmażamy je z obydwóch stron. Całość lekko solimy i pieprzymy.
4. Na talerzu układamy na zmianę plastry mozzarelli, pomidorów i ziemniaków. Całość polewamy pozostałą oliwą z czosnkiem z patelni.