tag:blogger.com,1999:blog-75497506876936727602024-02-08T03:17:50.686-08:00MOJE GOTOWANIEPolitykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.comBlogger27125tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-69346460639489465152018-11-29T04:23:00.000-08:002018-11-29T04:23:33.113-08:00Uniweresalne ciasto naleśnikowe (naleśniki)1 i 1/2 szklanki mąki<br />
1 szklanka mleka<br />
1 szklanka wody gazowanej<br />
3 jajka<br />
2 łyżki stopionego tłuszczu (masło, oliwa lub olej)<br />
1 łyżeczka cukru<br />
szczypta soli<br />
<br />
Do przesianej mąki dodać jaja, tłuszcz, mleko, pół łyżeczki cukru oraz szczyptę soli, Masę ubić lub zmiksować. Gdy masa jest już gładka delikatnie dodajemy wodę gazowaną oraz resztę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na 30-40 minut. Średnią patelnię natłuszczamy olejem lub kawałkiem słoniny. Patelnię bardzo mocno nagrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta równomiernie rozlewając je na całej patelni. Naleśniki smażymy na małym ogniu do momentu aż warstwa naleśnika przylegająca do patelni będzie sucha. Obracamy naleśnik i przysmażamy drugą stronę (trwa to przynajmniej połowę krócej niż pierwsza warstwa). Usmażone naleśniki układamy w stos jeden na drugim. Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-72299970271385412932018-11-28T03:10:00.000-08:002018-11-28T03:10:12.223-08:00Prosta i szybka zupa pieczarkowa<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/MxZ1lHR_6DA/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/MxZ1lHR_6DA?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-22595820790320432522018-06-01T14:26:00.000-07:002018-06-01T14:26:00.343-07:00Jak zrobić różę z truskawki<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/mRzPv6W-mBA/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/mRzPv6W-mBA?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-49897998137567385332017-12-07T14:31:00.000-08:002017-12-07T14:31:02.041-08:00Jak zrobić zakwas na żurek<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/C0klHpuVkxs/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/C0klHpuVkxs?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-43559732866637629572017-08-18T00:30:00.000-07:002017-08-18T00:30:00.138-07:00Jak szybko obrać pomidora ze skórki<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/c8WAajibAc4/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/c8WAajibAc4?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-79439736322307569242017-08-07T11:30:00.000-07:002017-08-07T11:30:17.731-07:00Smażony koper włoski (fenkuł)<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/HwWDizpZ01U/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/HwWDizpZ01U?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-22074501593128407892017-07-20T12:00:00.000-07:002017-07-20T12:00:13.195-07:00Leczo<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/9tK8oHzJVeQ/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/9tK8oHzJVeQ?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-19777054438487735302017-07-18T09:30:00.000-07:002017-07-18T09:30:02.413-07:00Drylowanie wiśni bez drylownicy<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/0TicY-EsoGM/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/0TicY-EsoGM?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-84419852049268384622017-07-15T06:00:00.000-07:002017-07-15T06:00:00.331-07:00Luzowanie kurczaka z kości<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/ZELQR2cdTPA/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/ZELQR2cdTPA?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />
<div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/Z_F5hvCeveo/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/Z_F5hvCeveo?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-23409643482264947332017-07-13T06:30:00.000-07:002017-07-13T06:30:10.365-07:00Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym<a href="http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/cielecina/pulpeciki_w_sosie_pomidorowym/przepis.html">Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym na warzywnym spaghetti z cukinii i marchewki </a>Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-69031486403751412772017-07-11T07:30:00.000-07:002017-07-11T07:30:25.426-07:00Błyskawiczne oddzielenie żółtka od białka przy użyciu butelki<br /><div class="separator" style="clear: both; text-align: center;">
<iframe width="320" height="266" class="YOUTUBE-iframe-video" data-thumbnail-src="https://i.ytimg.com/vi/_5CjAhch1VA/0.jpg" src="https://www.youtube.com/embed/_5CjAhch1VA?feature=player_embedded" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></div>
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-46342564009102817842017-07-09T13:49:00.001-07:002017-07-09T13:49:11.679-07:00Ryba pieczona w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem<a href="http://www.kwestiasmaku.com/przepis/ryba-pieczona-w-papilotach-z-cukinia-pomidorami-i-ajvarem">Ryba pieczona w papilotach z cukinią, pomidorami i ajvarem z ryżem pełnoziarnistym</a>Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-83820705905518540422012-05-07T12:54:00.000-07:002012-05-07T12:57:17.787-07:00Ruszczyk na żylaki<br />
<br />
Zalewamy cztery łyżki suszonych gałązek ruszczku (myszopłoch kolczasty, ruszczyk kolczasty <i>Ruscus aculeatus</i> L.) szklanką gorącej wody i
parzymy je przez 15 minut. Tak otrzymaną herbatkę ziołową odcedzamy i
możemy pić dwa razy dziennie. Tak przygotowany roztwór wzmacnia i
uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga na obrzmienia nóg oraz na nocne skurcze łydek.Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-36646280736265510272012-05-05T15:07:00.000-07:002012-05-05T15:07:11.569-07:00Herbata wspomagająca koncentrację i zapamiętywanie<br /><br />120 g zielonej herbaty<br />30 g suszonych liści miłorzębu japońskiego<br /><br />Składniki należy wymieszać. Sporządzamy napar, łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką gorącej wody. Tak przygotowaną herbatę ziołową pijemy ciepłą (po ostygnięciu). Najlepsze efekty osiągniemy gdy będziemy pić mieszankę trzy razy dziennie przez okres trzech tygodni.<br /><br />
<br />
<br />
<br />
<br />Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-12523422172287075092012-04-16T09:46:00.004-07:002012-04-16T09:46:40.640-07:00Zielony omlecik - czyli coś zdrowego<br />
<b>Składniki:</b><br />
3 jaja<br />
3 łyżki siekanego szczypiorku<br />
1 łyżka siekanej natki pietruszki<br />
5 dkg sera suchego sera twarogowego<br />
1 łyżka masła<br />
pieprz<br />
sól<br />
<br />
<b>Przygotowanie:</b><br />
Jajka należy roztrzepać i wymieszać z natką oraz szczypiorkiem. Na patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną i smażyć na bardzo małym ogniu. Smażyć aż spód się przyrumieni. Posypać omlet pokruszonym serem i jeszcze chwilę smażyć.<br />
<br />
Można zrobić omlet bardziej wyrafinowany w smaku dodając bryndzy lub sera twarogowego koziego zamiast sera krowiego.Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-72500870802809134912012-01-14T15:40:00.000-08:002012-01-14T15:40:05.265-08:00Jarzębinówka czyli zimowa nalewkaSkładniki:<br />
1 kg owoców jarzębiny<br />
10 dag rodzynek<br />
1 cytryna<br />
1 szklanka cukru<br />
1 szklanka wody<br />
1/2 litra spirytusu<br />
1/2 litra wódki<br />
<br />
1. Owoce jarzębiny należy zebrać po pierwszych przymrozkach. Nie przemarznięte są cierpkie w smaku.<br />
2. Dla wydobycia z nich słodyczy oraz pozbycia się substancji szkodliwych należy je podpiec przez 10 minut w piekarniku w temperaturze około 100 stopni Celsjusza.<br />
3. Owoce jarzębiny oraz rodzynki zalewamy alkoholem, wstawiamy w ciemne oraz ciepłe miejsce na okres trzech tygodni.<br />
4. Co dwa-trzy dni poruszamy naczyniem.<br />
5. W międzyczasie w 18 dniu dosładzamy nalewkę syropem wykonanym z wody oraz cukru oraz dodajemy sok z cytryny. <br />
6. Po trzech tygodniach filtrujemy i przelewamy do butelek.<br />
7. Nalewki z jarzębiny nie powinno się pić od razu. Powinna dojrzewać przez pół roku a potem "miód w gębie" :)Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-8290292177900869862011-11-04T11:19:00.000-07:002011-11-04T11:19:13.105-07:00Caprese (SAA)<br><br />
<br />
Składniki:<br />
<br />
4 pomidory<br />
4 duże ziemniaki<br />
ser mozarella<br />
2 ząbki czosnku<br />
oliwa <br />
ocet winny<br />
papryka słodka<br />
oregano<br />
sól <br />
pieprz<br />
<br />
Przygotowanie:<br />
<br />
1. Ziemniaki kroimy w plastry i ok. 10 minut obgotowujemy na bardzo małym ogniu.<br />
2. Pomidory kroimy w kostkę, skrapiamy je octem winnym i oliwą oraz delikatnie oprószamy papryką słodką, oregano, solą i pieprzem. <br />
3. Podgrzewamy na patelni oliwę a następnie dodajemy do niej pokrojone drobno ząbki czosnku. Podsmażamy całość. Dodajemy ziemniaki i obsmażamy je z obydwóch stron. Całość lekko solimy i pieprzymy. <br />
4. Na talerzu układamy na zmianę plastry mozzarelli, pomidorów i ziemniaków. Całość polewamy pozostałą oliwą z czosnkiem z patelni.Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-20372790962566093242011-08-09T07:18:00.000-07:002011-08-09T07:18:47.774-07:00Zupa grzybowa z grzankami<br />
<b>Składniki: </b><br />
75 dag pieczarek<br />
20 dag borowików (ewentualnie 3 dag suszonych)<br />
2 łyżki masła<br />
20 dag śmietany kremówki (30%)<br />
20 dag śmietany 12%<br />
2 duże cebule<br />
1 marchewka (średniej wielkości)<br />
5 dag żółtego sera<br />
1 kostka rosołowa wołowa<br />
1 jajko (właściwie żółtko)<br />
pieprz biały<br />
pieprz czarny<br />
sól<br />
oregano<br />
majeranek<br />
liść laurowy<br />
cukier<br />
5-6 kromek chleba tostowego<br />
<br />
<b>Przygotowanie:</b><br />
1. Z kostki przygotować półtora litra bulionu warzywnego.<br />
2. Jeśli mamy grzyby suszone to w międzyczasie zalewamy je pół litrem wody i moczymy je przez 30 minut. Następnie odcedzamy.<br />
3. Pieczarki i borowiki (jeśli używamy świeżych) czyścimy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę siekamy drobno.<br />
4. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i szklimy ją na delikatnie żółty kolor. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 3 minut. Ścieramy marchewkę na dużym oczku, dodajemy do grzybów i podsmażamy jeszcze minutę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy około 20 minut. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru, czarnym pieprzem oraz zaprawiamy śmietaną kremówką.<br />
5. Żółty ser ścieramy na tarce i mieszamy go z żółtkiem oraz z kwaśną śmietaną. Otrzymaną masą smarujemy tosty i doprawiamy całość białym pieprzem. <br />
6. Tosty wstawiamy na blaszce do piekarnika (ustawionego na funkcję grill) i zapiekamy około 4 minuty w temperaturze 220 stopni C. Po wyciągnięciu z piekarnika z tostów robimy grzanki przez pokrojenie ich w szerokie paski. <br />
7. Zupę nalewamy do talerzy lub kokilek i posypujemy delikatnie majerankiem i oregano. Podawać z grzankami.<br />
Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-37003576535167748552010-11-03T12:38:00.000-07:002010-11-03T12:40:40.258-07:00Bigos a'la Cukko (MAB)Składniki:<br />25 dkg różnych kiełbas<br />15 dkg wędzonego boczku <br />2 cebule<br />80 dkg cukinii<br />3 średniej wielkości pomidory<br />2 łyżki masła<br />1,5 łyżki smalcu<br />50 ml wody<br />posiekana pietruszka<br />posiekany koperek<br />przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy<br /><br /><br />1. Warzywa dokładnie myjemy.<br />2. Cukinie obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. <br />3. Cebulę drobno pokroić.<br />3. Na smalcu podsmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, do którego potem dodajemy pokrojone w plastry lub kostkę kiełbasy i dalej podsmażamy.<br />4. Gdy kiełbasa zmieni lekko kolor dodajemy do niej cebulkę oraz cukinię wraz z przyprawami i wszystko mieszamy. <br />5. Do całości dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Od czasu do czasu potrawę mieszamy. <br />6. W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy. Dodajemy masło a całość mieszamy i podduszamy razem przez parę minut.<br />7. Przed podaniem posypać koperkiem i pietruszką<br /><br />SMACZNEGO !Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-81701005512152769352010-08-06T06:57:00.000-07:002010-08-06T06:59:32.954-07:00Agrestówka z posmakiem wiśniowym (AAB)Składniki:<br /><br />- 1 kg dojrzałego agrestu<br />- 100 g wiśni<br />- 1/2 kg cukru<br />- kawałek korzenia imbiru<br />- 1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu<br /><br />1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wiśnie pestkujemy. Wkładamy owoce do słoja i lekko miażdżymy, tak by agrest popękał. Dodajemy cukier, obrany ze skórki imbir, zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i widnym miejscu<br />2. Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę (filtruje się bardzo wolno). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-25483965135850199542010-02-13T03:34:00.000-08:002010-02-13T03:57:34.425-08:00Tatar klasyczny po polsku (MAA)Składniki:<br />100 g tataru cielęcego (drobno zmielonego świeżego mięsa) <br />jedna mała cebula<br />1 żółtko<br />sól, pieprz do smaku<br /><br />Cebulę kroimy bardzo drobno. Mięso delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na środku talerza kładziemy porcję uformowanego mięsa . Na środku mięsa robimy wgłębienie do którego wbijamy żółtko. Wokół mięsa układamy posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszamy przed samym spożyciem.Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-11055892285855435812010-02-03T05:14:00.000-08:002010-02-03T05:17:05.017-08:00Dereniówka - nalewka (AAA)Składniki: <br />pół kilograma owoców derenia<br />litr wódki,<br />100 g miodu lipowego<br /><br />Owoce należy dokładnie umyć a następnie osuszyć i poprzekłuwać je wygotowaną (sterylną) igłą lub szpilką. <br />Tak przygotowane owoce zalać wódką i dodać do nich miód. Odstawić całość na 10-12 tygodni. Po tym czasie wódkę odlać oraz przefiltrować. <br /><br /><br />_____________<br />Jeśli chcesz poczytać o czymś innym to zapraszam na inne blogi:<br /><br /><a href="http://polkapolityczna.blogspot.com"> POLITYKA I NIE TYLKO </a><br /><br /><a href="http://przepisykulinarnejacka.blogspot.com/"> PRZEPISY KULINARNE na nim właśnie jesteś </a><br /><br /><a href="http://hoya-polska.blogspot.com/"> BOTANIKA </a> <br /><br /><a href="http://ulubionaliteratura.blogspot.com/"> ULUBIONE KSIĄŻKI </a><br /><br /><a href="http://ulekarza.blogspot.com/"> DOWCIPY </a><br /><br /><a href="http://naglobusie.blogspot.com/"> GEOGRAFIA </a>Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-74770493044340172252010-01-07T12:04:00.000-08:002010-01-07T12:10:57.987-08:00Karp w galarecie (RAA)Składniki:<br />1-1.2 kg karpia<br />cebula<br />5 średniej wielkości marchewki<br />1 średniej wielkości pietruszka<br />5 dkg selera<br />3 liście laurowe<br />cykoria<br />pieprz ziarnisty<br />ziele angielskie<br />2 jajka<br />cukier<br />sól<br />Karpia należy sprawić (usunąć ości, usunąć łeb, ogon i płetwy). Rybę pokroić w dzwonka, natrzeć ją solą i odstawić na dwie godziny do lodówki. Obrane warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula),łeb, ogon oraz płetwy z karpia, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty zalać wodą, posolić i gotować na małym ogniu około pół godziny. Gotowy wywar trzeba przecedzić, dodać do niego dzwonka karpia i gotować na małym ogniu 20 minut. Całość wystudzić. Po oziębnięciu wywaru wyciągnąć z niego dzwonka i ułożyć na półmisek. Marchewką, pietruszką, ugotowanym jajkiem oraz liśćmi z cykorii ozdobić karpia. Jeśli wywar nie jest klarowny trzeba zagotować go z białkiem. Po ponownym ostudzeniu, zalać nim karpia i wsadzić całość do lodówki na trzy godziny.<br />___<br /><br /><br />Jeśli chcesz poczytać o czymś innym to zapraszam na inne blogi:<br /><br /><a href="http://polkapolityczna.blogspot.com"> POLITYKA I NIE TYLKO </a><br /><br /><a href="http://przepisykulinarnejacka.blogspot.com/"> PRZEPISY KULINARNE na nim właśnie jesteś </a><br /><br /><a href="http://hoya-polska.blogspot.com/"> BOTANIKA </a> <br /><br /><a href="http://ulubionaliteratura.blogspot.com/"> ULUBIONE KSIĄŻKI </a><br /><br /><a href="http://ulekarza.blogspot.com/"> DOWCIPY </a><br /><br /><a href="http://naglobusie.blogspot.com/"> GEOGRAFIA </a>Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-15048106155084887772009-11-03T13:51:00.000-08:002009-11-03T14:00:34.472-08:00Pasta z tuńczykaSkładniki: <br />- dwie puszki tuńczyka w sosie własnym<br />- jedna średnia cebula<br />- jedna papryka słodka<br />- 4-5 jajek ugotowanych na twardo<br />- majonez <br />- przyprawy do smaku: sól, pieprz, łyżeczka pasty pomidorowej lub ketchupu<br />Tuńczyka rozdrobnić, cebulę, paprykę oraz jajka pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą oraz dodać majonez oraz łyżeczkę ketchupu (ewentualnie pasty pomidorowej). w zależności od upodobań przyprawić do smaku solą i pieprzem.Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-7549750687693672760.post-55040509839852635402009-10-24T15:20:00.000-07:002009-10-24T15:23:17.754-07:00Kuchnia indonezyjska<a href="http://www.nawidelcu.pl/ksiazka-kucharska/przepisy-mistrzow/poledwica-po-indonezyjsku-z-grzybami-shitake,1,1,1217">Przepis na polędwicę po indonezyjsku z grzybami shitake</a><br />Palce lizać!Politykahttp://www.blogger.com/profile/11459204405962540153noreply@blogger.com0