środa, 3 listopada 2010

Bigos a'la Cukko (MAB)

Składniki:
25 dkg różnych kiełbas
15 dkg wędzonego boczku
2 cebule
80 dkg cukinii
3 średniej wielkości pomidory
2 łyżki masła
1,5 łyżki smalcu
50 ml wody
posiekana pietruszka
posiekany koperek
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy


1. Warzywa dokładnie myjemy.
2. Cukinie obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
3. Cebulę drobno pokroić.
3. Na smalcu podsmażamy pokrojony w kostkę wędzony boczek, do którego potem dodajemy pokrojone w plastry lub kostkę kiełbasy i dalej podsmażamy.
4. Gdy kiełbasa zmieni lekko kolor dodajemy do niej cebulkę oraz cukinię wraz z przyprawami i wszystko mieszamy.
5. Do całości dodajemy wodę i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Od czasu do czasu potrawę mieszamy.
6. W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy ze skórek i kroimy w kostkę i dodajemy do potrawy. Dodajemy masło a całość mieszamy i podduszamy razem przez parę minut.
7. Przed podaniem posypać koperkiem i pietruszką

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz